EL CATALA A INTERNET

EL CATALA A INTERNET

Notapor POL el 28 de Diciembre, 2006 - 18:27 h.cerca avançada


El català a Internet

Dins l’immens magma que suposa la xarxa avui, i lluny del que podríem pensar, ens ofereix la possibilitat de donar a conèixer el català, com a llengua minoritària i d’ajudar perquè es conservi i es recuperi en territoris on el reconeixement oficial és més baix o nul. És precisament en els llocs en què el català té un reconeixement menor on la xarxa té un paper més important. Pot actuar com a agent de manteniment de la llengua i, d’aquesta manera, ajudar a crear un cos de coneixements en català vinculat a l’ús de noves tecnologies, cosa que el fa evolucionar i mantenir-se viu.

A banda de les pàgines web que engloben tots els territoris de parla catalana per la temàtica que tracten, de les quals ja hem parlat en números anteriors, podem trobar-hi moltes i variades iniciatives.
A la Catalunya Nord, a Perpinyà, ràdio Arrel ens ofereix la possibilitat d’escoltar en directe la ràdio que s’emet a Perpinyà i en català http://arrels.nerim.net/

A la Comunitat Valenciana podem trobar-hi un portal, www.valencianisme.com en què ells mateixos s’anomenen “valencianistes de construcció”. Diuen que volen agrupar totes les tendències del valencianisme sense excloure’n cap; crear un espai de convivència. Intenten transmetre l’ideari valencianista, a partir de valors com ara la sostenibilitat i el civisme tot procurant que no es perdi la llengua i lluitant per la sobirania del territori.

D’altra banda, a la Franja de Ponent podem trobar-hi diverses associacions (educatives, culturals, científiques, etc.) i alguna botiga especialitzada que col·laboren amb el portal www.franjadeponent.net. Des d’aquest lloc podeu accedir a notícies de tota mena relacionades amb la Franja, un fòrum, enllaços a tots els webs que hi col·laboren, inclòs www.racocatala.com/franjadeponent/, una web des del qual podreu atansar-vos a les pàgines web dels diferents municipis que componen la Franja, de lingüística, noticies d’actualitat i diversos articles que parlen de llengua i territori. També disposa d’un centre de recursos culturals i pedagògics dins l’àmbit de la Franja i d’un directori d’escriptors de la Franja de Ponent.

A les Balears, últimament, amb el retorn de mitjans de comunicació propis en català, podem trobar-hi diversos àmbits en els quals destaca el català. Ha estat, a més, just abans d’aquesta recuperació que els vincles amb els mitjans catalans han estat més forts i propostes com ara la ràdio per Internet han permès als illencs escoltar la ràdio en català. Prova de la recuperació de mitjans de comunicació en català son el Diari de Balears www.diaridebalears.com, la pàgina web del recentment inaugurat Canal 4 i moltes més que apareixen al web del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB), www.speriodistes.com/quiosc.htm.

Paral·lelament hi ha hagut un moviment ciutadà a la xarxa que ha permès l’aparició d‘un munt de pàgines personals de catalanoparlants de les Balears en què s’usa el català amb normalitat.

Fins i tot l’Alguer té diversos webs en català i d’altres que es relacionen amb la llengua, concretament a http://www.evasionworks.com/alguer/ s’exposen tots el recursos i la informació que relacionen la ciutat amb el català i Catalunya. Tenen una petita secció d‘història, llengua, informació sobre els Països Catalans, recursos per moure’s per la ciutat, com ara mapes o enllaços de companyies de transport que hi arriben...

A Andorra, on el català té un reconeixement oficial, podem passejar-nos per l’ampli ventall de webs interessants que referenciem al final del text.

A part dels webs o els portals disponibles en l’àmbit lingüístic català també hi ha infinitat de webs promoguts per catalans que viuen a l’estranger. No és només en l’àmbit de casa nostra que s’intenta preservar la llengua; el fet que la societat civil s’impliqui en el projecte, sense ser-ne conscient, impulsant webs en català, la manté viva i l’activa en les persones que són fora.

Mireia Humà
Estudiant d’Infermeria

Enllaços:

Catalunya Nord:
http://perso.wanadoo.fr/catnet/
http://jppujol.club.fr/index.html

País Valencià
http://www.tabarca.com/top.php?idioma=val

La Franja
http://www.racocatala.com/franjadeponent/

Balears
http://www.mallorcaweb.net/catalarago/
http://www.speriodistes.com/quiosc.htm


l’Alguer
http://www.evasionworks.com/alguer/

Andorra
http://www.andorra1.ad/
http://www.caa.ad/
http://www.atv.ad/index.asp
http://www.ura.ad/

Fora de l’àmbit catalanoparlant:
http://wiccac.org/defora/POL
 

Re: EL CATALA A INTERNET

Notapor mallorca007 el 30 de Abril, 2015 - 17:11 h.

Merci per compartir company
mallorca007
 
Mensajes: 1
Registrado: 30 de Abril, 2015 - 17:02 h.
Ubicación: Mallorca

Re: EL CATALA A INTERNET

Notapor larmedina el 8 de Agosto, 2015 - 15:36 h.

gracias
Visita: http://www.remediospracticos.com/
larmedina
 
Mensajes: 15
Registrado: 8 de Agosto, 2015 - 15:10 h.

Re: EL CATALA A INTERNET

Notapor larmedina el 8 de Agosto, 2015 - 15:37 h.

gracias por compartir, saludos
Visita: http://www.remediospracticos.com/
larmedina
 
Mensajes: 15
Registrado: 8 de Agosto, 2015 - 15:10 h.

Re: EL CATALA A INTERNET

Notapor mabelo el 4 de Septiembre, 2016 - 23:17 h.

Sona molt interesant pero al lloc web significadodenombre.net apareixen molts noms molt macus en català.
mabelo
 
Mensajes: 16
Registrado: 4 de Septiembre, 2016 - 22:51 h.

Re: EL CATALA A INTERNET

Notapor traductor-furioso el 27 de Septiembre, 2016 - 8:36 h.

mabelo escribió:Sona molt interesant pero al lloc web significadodenombre.net apareixen molts noms molt macus en català.

Vaja que sí. Macus, macus :mrgreen:
traductor-furioso
 
Mensajes: 7
Registrado: 27 de Septiembre, 2016 - 8:33 h.

Re: EL CATALA A INTERNET

Notapor Carmina el 12 de Enero, 2018 - 21:20 h.

Una vez me preguntaron que si el valenciano nacía del catalán, me quedé con una enorme https://signodeinterrogacion.com, solo les dije que necesitaban leer más.
Gracias por la info.
Carmina
 
Mensajes: 2
Registrado: 12 de Enero, 2018 - 21:01 h.

¿Quién está conectado?

Usuarios navegando por este Foro: No hay usuarios registrados visitando el Foro y 3 invitados

cron